Kraljica voća – jabuka

- Advertisement -

U užurbanom životnom tempu ljudi gotovo da i ne stignu razmišljati o kvaliteti prehrane, sve dok ne bude prekasno i kada nalazi počnu pokazivati povećane masnoće, pretilost, malaksalost zbog izloženosti svakodnevnom stresu…

Iako o tome ne razmišljamo često, zdrava prehrana nalazi nam se na dohvat ruke, a možemo započeti vrlo jednostavno – jabukom! Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv ‘kraljica voća’. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Plod srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 do 15 posto dnevnih potreba.

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka, naime, sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju i oksidaciju LDL kolesterola.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Inače, svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona, najveći proizvođač jabuka je Kina s 44 milijuna tona, a slijede zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.

Najveći proizvođači u EU su Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1 milijun tona, Francuska 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 hiljada. I Bosna i Hercegovina može se pohvaliti kvalitetnim jabukama…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...