Zdravlje

Manji je rizik ako pušite duže

0

Manji je rizik ako pušite duže, Life.baNekoliko ranijih istraživanja već je dokazalo da pušači imaju manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, a nova provedena u Americi pokazala je da je rizik od bolesti manji što je pušački staž duži.

– Pušenje je neovisno o ovim rezultatima loše za zdravlje i niko ga ne bi smio zagovarati kao metodu prevencije Parkinsonove bolesti, rekao je voditelj istraživanja dr. Honglei Chen s američkog nacionalnog instituta za javno zdravstvo, predstavljajući rezultate.

On i njegov tim proučavali su podatke 305.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina, uvedenih u registar nacionalnog instituta. Prateći ih 10 godina ustanovili su da ih je 0,5% oboljelo od Parkinsonove bolesti. Zaključili su također da je rizik od obolijevanja niži što je pušački staž duži. Tako su, primjerice, osobe koje su 10 godina pušile kutiju cigareta na dan imale 4% manji rizik da obole od Parkinsonove bolesti.

LIFE:  Želite izgubiti koji kilogram prije ljeta? Evo u koliko sati trebate imati prvi obrok

Oni koji su to činili do 20 godina imali su 22% manji rizik, pušači s 30-godišnjim stažom 36%, a oni koji su pušili dulje od toga čak 41% manji rizik. Pritom količina popušenih cigareta nije imala ulogu u smanjenju rizika.

S obzirom na to da se u cigareti i dimu nalazi oko 4.000 hemikalija, bit će potrebna multidisciplinarna studija kako bi se razumjelo zašto su rezultati takvi, rekao je Chen.

No, kada se Parkinsonova bolest jednom razvije, pušenje ne usporava njezin tok niti može pomoći u liječenju, također se pokazalo u studiji.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like