Muzika pomaže pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar

- Advertisement -

O zdravstvenim blagodatima muzike odavno se piše i istražuje, a jedno od posljednjih istraživanja pokazalo je da muzika pozitivno utječe na rehabilitaciju pacijenata koji su doživjeli akutni moždani udar. Istraživanje je provedeno u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu gdje je 177 pacijenata sudjelovalo u 675 sesija neurološke muzikoterapije tijekom dvije godine.

Doktori su u tom razdoblju primjetili da muzikoterapija pomaže bolesnicima u smislu da poboljšava koncentraciju i utječe na promjene u mozgu kako bi se poboljšala funkcija poznata kao neuronsko preuređenje. Naime, uočeno je da pacijenti imaju bolje fizičke funkcije poput recimo bolje kontrole ruku.

Mnoga ponavljanja su neophodna za neurorehabilitaciju. Osim sviranja fizičkih instrumenata (tipkovnica, bubnjevi i ručna udaraljke), u ovoj studiji su korišteni i iPad s instrumentima osjetljivim na dodir kako bi pomogli pacijentima s rehabilitacijom ruku. Tako je poboljšana spretnost prstiju uz kognitivni trening.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Također, provedene su neurološke muzičko-terapijske sesije u kombinaciji s rehabilitacijskim tretmanom moždanog udara, što uključuje fizikalnu terapiju, logopedsku terapiju, kliničku psihologiju i radnu terapiju.

Odgovarajući na ponuđeni uputnik nakon dvogodišnje terapije prosječan odgovor pacijenata, članova njihovih obitelji i bolničkog osoblja bio je da je neurološka terapija muzikom „korisna”, ili „vrlo korisna.” Od 52 pacijenta koji su ispunili upitnike za raspoloženje, došlo je do smanjenja „tužnih“ odgovora i povećanja „sretnih“ odgovora nakon jedne sesije.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Cambridgeov institut za istraživanje muzikoterapije na Sveučilištu Anglia Ruskin i bolnica Addenbrooke razvijaju ideje za uspostavljanje stalnog tretmana neurološke muzikoterapije u sobi za moždani udar.

-Naše istraživanje pokazalo je da neurološku muzičku terapiju s oduševljenjem prihvataju i pacijenti, njihova obitelj i bolničko osoblje. Činjenica da je provedeno 675 sesija u dvije godine sama po sebi je pokazatelj uspješnosti liječenja. Također, to pokazuje da su pacijenti voljni naporno raditi vježbe kako bi se oporavili, kazao je doktor Alex Street sa univeziteta Anglia Ruskin, objavio je Medicalxpress.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...