Zdravlje

Opozvano milion nosiljki za djecu, troje se ugušilo

0

Opozvano milion nosiljki za djecu, troje se ugušilo, Life.baKalifornijski proizvođač opreme za novorođenčad Infantino opozvao je više od milion popularnih nosiljki za novorođenčad nakon što se troje djece u njima ugušilo, a pod istragom je još desetak slučajeva, objavila je američka Komisija za sigurnost proizvoda, prenose agencije.

Potrošači trebaju prestati koristiti nosiljke tipa SlingRider i Wendy Bellissimo za djecu mlađu od četiri mjeseca i kontaktirati firmu Infantino iz San Diega radi besplatne zamjene, navela je agencija koja upozorava kupce da ne pokušavaju popraviti te nosiljke. Komisija za sigurnost proizvoda u saopćenju od 12. marta navela je da istražuje 14 smrtnih slučajeva povezanih s nosiljkama za djecu u posljednjih 20 godina, ne navodeći nazive proizvođača. Mlađa su djeca u većoj opasnosti zbog manje motoričke kontrole položaja glave. U grafičkim prikazima na američkim TV stanicama roditelje se upozorava da opozvane nosiljke, oblika širokog pojasa, pritišću djetetovu glavu na prsa pri čemu se gotovo zatvaraju dišni kanali.

LIFE:  Istraživanje pokazalo negativne strane rada u virtualnoj stvarnosti

Komisija za sigurnost proizvoda navela je da su nosiljke proizvedene u Kini i Tajlandu od januara 2003. do marta 2010., te da su prodavane u trgovinskim lancima Wal-Mart, Target, Amazon.com, Burlington Coat Factory, Toys R Us i Babies R Us.

U izvještajima američkih printanih i elektronskih medija ne navodi se je li Infantino svoje proizvode izvozila u evropske zemlje. U istrazi oko nosiljki za djecu Infantino je sarađivao sa saveznim regulatorima i neprofitnom organizacijom ASTM International, izjavio je predsjednik firme Jack Vresics.


Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like