‘Pretvaranje’ progovara o izazovima transrodnih osoba

- Advertisement -

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini ne poznaje trans-osobe i ne osigurava im bilo kakve olakšice u tom prijelaznom periodu te uzimanje hormonske terapije samostalno finansiraju kao i eventualne operacije za promjenu spola koje moraju raditi izvan države.

S druge strane Republika Srbija participira 60 posto u tretmanu i operaciji, a Crna Gora obrazuje medicinski kadar za promjenu spola i plaća 80 do 100 posto troškova tranzicije u inostranstvu, svojim trans državljanima, no istraživanja Sarajevskog otvorenog centra (SOC) pokazala su da u bh. zdravstvenim ustanovama ne postoji kadar voljan da se educira u tom području, ili im se to ne nudi.

Transrodnost je polovinom prošlog stoljeća definiran kao mentalni poremećaj koji se manifestira dubokim neskladom između biološkog spola i rodnog identiteta, prenosi Fena. U novoj američkoj klasifikaciji ta vrsta problema se prebacuje s psihijatrijskih poremećaja na seksološke.

Kako bi ukazala na taj problem i progovorila javno o toj manjini unutar ionako osjetljive LGBTI populacije, Elameri Škrgić-Mikulić osmislila je projekat nazvan “Pretvaranje” u okviru kojeg će uskoro biti prikazan i film, a donosi i umjetničke fotografije o temi transrodnih u BiH te njihove priče.

U razgovoru za Fenu autorica je ispričala da se odlučila govoriti o njima jer se radi o ranjivoj grupi kojoj ta činjenica otežava put do ostvarenja njihovih prava čineći ga još kompliciranijim.

– Ta kompleksna ljudska patnja zbog nesklada pola u kom su rođeni i kako se osjećaju te kojoj su izloženi tokom života za odgovor ne bi smjeli imati odbacivanje i diskriminaciju, već empatiju i pomoć društva u vidu prihvatljivog zakonskog okvira i zdravstvene podrške – stav je autorice.

Napomenula je da svaki od segmenata tog projekta ima za misiju potaknuti upravo donošenje prihvatljivog zakonskog okvira i omogućiti tim osobama lakši život.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

U okviru projekta ispričana je priča o Ramizu Mujkanoviću u čijim dokumentima piše da je muškarac rođen juna 1996. godine u njemačkom gradu Bielefeldu, ali on je Franc Ferarri iz Orašja, Doboja i Breze u kojima je odrastao i “od malena znao da je žena”.

Franc se definira kao transrodna osoba. Danas živi u Sarajevu i kao frizer mjesečno zarađuje oko 700 KM. Sretan je, kaže, što mu to omogućava da uz pomoć kredita finansira medicinsku tranziciju jer drugog izbora nema.

Nesklad između njegovog biološkog spola i rodnog identiteta namjerava okončati i pomoć mora tražiti izvan BiH, zbog nepostojanja zakona koji regulira medicinski tretman ovih osoba.

Još jedna priča koju donosi taj projekat je ona o Eleni koja je transeksualna žena i njeni dokumenti slove na muškarca Radu Čubića, ali sve je manje Rade u Eleni, od kako je prije nekoliko godina započela tranziciju u Beogradu.

Elena je i penzionerka i nakon što od minimalne penzije plati režije jer joj je porodica na prvom mjestu, kupuje tri vrste esterogena koji za nju život znače i pojašnjava da su lijekovi u Sarajevu skuplji i do 600 posto. Androkur, bloker muških hormona, u BiH košta 135, a u Srbiji 42 KM.

Psihijatrica Dušica Marković Žigić, članica Tima za rodnu disforiju i promjenu spola u Beogradu, čija je pacijentica i Elena, kaže da se transrodnost ne može smatrati bolešću, u užem smislu.

– Više je to stanje i ako se to ne vidi od samog rođenja, pretpostavlja se da postoji od tada. Vjerovatno je nastalo u međuigri mozga i hormona – ističe ova psihijatrica, koja navodi da se njihovom timu godišnje obrati između 10 i 15 novih trans-osoba za pomoć.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Škrgić-Mikulić pojašnjava da iako je od 2009. godine u Bosni i Hercegovini zakonom zabranjena diskriminacija transrodnih osoba, a tri godine kasnije to stanje prepoznato kao osnova za promjenu podataka u ličnim dokumentima, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Osnova za promjenu oznake spola jeste potpuna transformacija koja uključuje operaciju za što bh. zdravstveni sistem nema odgovor, dodaje autorica, ali i upozorava da ne želi svaka trans-osoba operaciju genitalija iz različitih razloga (strah od boli, odbijanje da se skrnavi tijelo ili je nekima dovoljno ono što urade hormoni i estetske korekcije).

Istraživanja potvrđuju da gay osobe čine 3,5 posto ljudi na Zemlji (koliko ima i ljevorukih osoba), a samo 0,3 posto Amerikanaca se identificira kao transrodni, no BiH, kao i mnoge druge zemlje nemaju statistiku iz ove oblasti, jer malo je trans osoba koje se žele, ali i znaju tako izjasniti.

– Slaba informiranost, mali broj transrodnih (ili privid o tome) usporavaju proces prihvatanja i izgradnje nediskriminirajućeg pravnog i zdravstvenog okvira. Iako su mnoge kulture, pa i naša, prevazišle striktnu binarnost shvatanja spolova, iako je prva trans operacija urađena ’50-ih godina prošlog vijeka, i dalje se pretvaramo kao da ne postoje – zaključuje autorica projekta Elameri Škrgić-Mikulić.

Projekat “Pretvaranje”, koji progovara o svim tim problemima iz svih uglova nastao je kroz Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) podržan New Voices grantom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...