Rak, epidemija modernog doba – Smjernice za smanjenje obolijevanja

- Advertisement -
Slogan „Ja jesam i hoću“ naglašava ulogu svakog pojednica u brizi o svom zdravlju

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju od 2019. do 2021. je „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije radi smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka.

Epidemija modernog doba 

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti, odgovoran za 18,1 miliona novih slučajeva oboljelih i 9,6 miliona smrtnih slučajeva prema posljednjim izvještajima.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Rak je zajednički naziv za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički bilo koji organ. Najbitnija karakteristika je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje i mogu se proširiti (metastazirati) na druge organe, što je najčešći uzrok smrti kod oboljelih osoba. Ukoliko se dovoljno rano otkrije, veće su šanse za ozdravljenje.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Najbolji pokazatelj toga je brojka koja govori da je tokom 2012. od raka u svijetu umrlo 12,7 miliona ljudi, ali se ona, u posljednje četiri godine drastično povećala, pa je prošle od malignih neoplazmi evidentirano 16 miliona smrtnih slučajeva, a stručnjaci prognoziraju kako bi do kraja 2020. mogla preći 20 miliona.

BiH bez zajedničkog registra oboljelih

Bosna i Hercegovina još nema zajednički registar oboljelih od malignih neoplazmi. Evidenciju vode entiteti. U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5.000 ljudi. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2015. registrirano je 4.550 umrlih, od čega 2.593 muškarca i 1.957 žena.

Smjernice za smanjenje obolijevanja

Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje na primarnoj razini: izbjegavanje pušenja i duhanskog dima, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu te zdravu prehranu uz dovoljno voća i povrća.

Na sekundarnoj razini započeta su tri nacionalna programa za rano otkivanje zloćudnih bolesti: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

I konačno, tercijarna prevencija, na državnoj razini, može se postići povećanjem dostupnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi i donošenjem adekvatnih smjernica za liječenje i praćenje bolesnika.

Uzroci najveće smrtnosti kod muškaraca su rak pluća i bronha, prostate i debelog crijeva, a kod žena prednjače maligne neoplazme dojke, bronha i pluća te jetre i intrahepatalnih žučnih vodova. 

Vodite računa o svom zdravlju

Zdravi stil života i redovni odlasci kod liječnika, u smislu prevencije i kontrole, u velikoj mjeri mogu smanjiti, ako ne i spriječiti ovako crnu sliku, a pri tome ne treba gubiti iz vida da je čak 90% slučajeva karcinoma izlječivo, ukoliko je otkriven u ranijoj fazi.

Svako može da smanji vlastiti rizik od raka ako se pridržava jednostavnih savjeta:
1. Prestanite pušiti
2. Hranite se pravilno, raznovrsno, vodite računa o tjelesnoj težini
3. Budite fizički aktivni
4. Smanjite konzumiranje alkoholnih pića
5. Izbjegavajte neumjereno izlaganje suncu
6. S kancerogenim materijama rukujte prema uputstvu

  1. Smanjite profesionalnu izloženost kancerogenim materijama korištenjem zaštitne opreme
    8. Izbegavajte izlaganje stresu koliko možete
    9. Redovno kontrolišite zdravlje kod vašeg liječnika.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...