Sedma regionalna konferencija o HIV-u i AIDS-u u Sarajevu

- Advertisement -

Sedma regionalna konferencija o HIV-u i AIDS-u počela je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja ”Partnerstvo za mir”. Dvodnevni program konferencije usmjeren je ka postizanju uključenosti visokorizičnih populacija u sistem postojećih usluga i razvijanju izlaznih strategija vezanih za tranzicioni period koji BiH očekuje nakon najavljenog odlaska Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

konferencija hiv aids

Tokom tog perioda sve usluge vezane za HIV, AIDS i tuberkulozu trebaju preći u nadležnost relevantnih državnih institucija BiH na svim nivoima. Voditeljica Službe za epidemiologiju, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Jelena Ravlija kazala je da je izlazna stretegija aktivnost kojom se mora baviti, s obzirom na to da je postignuto niz značajnih aktivnosti zahvaljujući Globalnom fondu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

– Uvjet za korištenje sredstava Globalnog fonda bila je spremnost države da nastavi s aktivnostima – istakla je Ravlija dodajući da se treba shvatiti ozbiljnost situacije.

Kazala je da će biti poteškoća, s obzirom na ekonomsku situaciju, ali da se mogu prevazići. Istakla je pomoć nevladinog sektora te naglasila da treba biti nastavljena. Tokom konferencije bit će održana predavanja ljekara, savjetnika u centrima za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje o HIV-u, akademika, socijalnih radnika i predstavnika vladinog i nevladinog sektora.

PROČITAJTE JOŠ:  Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Govoreći o HIV-u Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” iz Zagreba kazao je da se taj virus može uspješno liječiti, pogotovo ako liječenje počne u ranijoj fazi.

Naglasio je da su prisutni lijekovi koji su jednostavni za upotrebu i uzimaju se jednom ili dva puta na dan, i imaju mali broj nuspojava.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...