Skijašica Nika Fleiss: Djeca moraju manje vremena provoditi uz TV i PlayStation

- Advertisement -

Hrvatska: Sportaši za aktivan i zdrav život protiv pretilosti kod djece

Ako se nastave sadašnji prehrambeni trendovi, do 2025. godine više od 50 posto svjetske populacije bit će pretilo. Hrvatski trinaestogodišnjaci su iz godine u godinu sve deblji, 2002. godine bilo ih je 13 posto, a 2010. godine ih je 20 posto, poručili su sudionici projekta „VrtimZdraviFilm“ koji se provodi u 63 hrvatske osnovne škole, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Projekt četvrtu godinu zaredom educira učenike sedmih razreda o važnosti bavljenja tjelesnim aktivnostima i pravilne prehrane. Svrha projekta je smanjiti pretilost i bolesti vezane uz prekomjernu težinu. Edukaciju za profesore tjelesnog odgoja i 3.300 učenika 7. razreda u 63 hrvatske škole osmislila je skupina nutricionista. Akcija će se provoditi vježbanjem na satu tjelesnog odgoja, kao i edukacijom učenika kako bi formirali pravilan stav o važnosti prehrane za zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Akciju smanjenja pretilosti podržali su sportski ambasadori hrvatska skijašica Nika Fleiss i sportski direktor košarkaškog kluba Cedevita iz Zagreba Matej Mamić.

Fleiss je naglasila važnost uloge roditelja u podršci djeci da ustraju u borbi za zdravlje zdravom prehranom i fizičkim aktivnostima.

„Roditelji im kuhaju, pripremaju i serviraju hranu, a mi smo tu da ih potičemo da se više kreću, da nisu doma uz televizor, internet i playstation“, poručila je Nika Fleiss, koja se i nakon prestanka bavljenja profesionalnim sportom hrani, rekla je, sve zdravije.

Projekt je, uz ostale,  podržan od Hrvatskog školskog saveza (HŠS), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...