Šta čuva zdravlje, diže imunitet, čuva jetru…, a nije tableta

- Advertisement -

Šta je to što čuva imunitet, potiče probavu, snižava kolesterol, čuva jetru, pomaže pri dijetama… Rasprostranjeno je svuda i jeftino je. Odličan je izvor hranjivih tvari, ukusno je…

Ne, nije to neki čudotvorni lijek koji su izmislili doktori. To je jednostavno – obična jabuka.

Jabuka, a pogotovo njezina kora sadrži značajne količine vitamina C, koji snaži imunitet i pomaže mu da se bori protiv sezonskih bolesti.

Svaka čast banani, mangu, papaji i avokadu, ali odličan izvor zdravlja iz voća možemo pronaći i u vlastitom dvorištu – na stablu jabuke.

1. Čuva imunitet
Jabuka, a pogotovo njezina kora sadrži značajne količine vitamina C, koji snaži imunitet i pomaže mu da se bori protiv sezonskih bolesti, objavio je portal ‘punkufer.hr’.

2. Potiče probavu

Ovo voće obiluje prehrambenim vlaknima i pektinom, koji protiču rad cijelog probavnog sustava.

3. Snižava kolesterol i šećer u krvi
Jabuke su i voće koje snižava razine lošeg kolesterola te uravnotežuje šećer u krvi. Blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sustav. 

  1. Čuva jetru
    Neka su istraživanja pokazala da jabuka sadrži tvari koje zaštitno djeluju na jetru te sprječavaju taloženje masti u ovome organu.

    5. Blagonaklono djeluje na živčani sustav
    Kvercetin je prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida koji neutralizira slobodne radikale iz tijela, sprječava oksidaciju u stanicama te blagonaklono djeluje na cijeli živčani sustav. Ovaj antioksidans nalazi se u jabukama – posebice u kori crvenih vrsta.

    6. Pomaže u mršavljenju
    U stotinu grama svježe jabuke nalazi se oko pedeset kalorija, pa se nameće kao odličan izbor ako želite smanjiti ili održati tjelesnu masu.

    7. Djeluju protuupalno
    Vrste jabuka sa crvenom korom sadrže značajne količine antocijanina. Ovaj biljni pigment ima protuupalna svojstva.

    Kako ih čuvati?

    Jabuke obožavaju hladnoću. Stavite li ih u plastičnu vrećicu u hladnjak, održat će svoju svježinu i do šest tjedana. No nemojte ih stavljati pokraj drugog voća i povrća jer sadrže plin etilen koji potiče kvarenje drugih namirnica. U hladnijem dijelu godine možete ih pohraniti na balkon.

    Jabuke su najzdravije kad se jedu svježe s korom, no od njih se mogu pripremati i najrazličitija jela. Jabuke se smatraju najrasprostranjenijim voćem na svijetu. Poznato je više od 7000 sorti jabuka koje uspijevaju na gotovo svim kontinentima. Povrh svega, ovi slatko-kiseli plodovi dostupni su tijekom cijele godine. Jabuke su u nutricionističkom smislu vrlo vrijedne namirnice, ali unatoč tome mnogi ih zaboravljaju konzumirati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....