Šta je Groznica Zapadnog Nila?

- Advertisement -

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa.

„Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, a mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca (npr. Aedes albopictus).

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima“, stoji u priopćenju.

Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip, poručuje HZJZ.

Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga).

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) upozoravaju kako je radi smanjenja rizika od infekcije VZN, osim mjera suzbijanja komaraca, važno osobno se zaštiti od mogućeg uboda komarca.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1.112 slučajeva Groznice Zapadnog Nila od koje je u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od srpnja/jula mjeseca ove godine, kada je došlo do izbijanja epidemije Groznice Zapadnog Nila, pa do 10. rujna/septembra u Republici Hrvatskoj je ukupno 39 oboljelih osoba, od čega je njih pet trenutno u teškom stanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Petero oboljelih od Groznice Zapadnog Nila nalazi se na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u dubokoj komi, a disanje im održavaju aparati za disanje. Do sada je od ove bolesti, koja se prenosi putem uboda komarca, u Hrvatskoj umrla jedna osoba.

Podaci govore da je većina oboljelih, njih 35 od 39, zaraženo na području sjeverozapadne i istočne Hrvatske gdje je količina komaraca zbog riječnih slivova i močvarnog područja znatno veća nego u ostalom dijelu zemlje.

U Dalmaciji je zabilježen tek jedan slučaj oboljenja, i to u Šibensko-kninskoj županiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....