Svjetski dan zdravlja – ove godine je njegova tema aktuelnija nego ikad

- Advertisement -

Svake godine, u svijetu se sedmi april obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Datum je odabran, jer je tog dana osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO – World health organisation), na svojoj prvoj Zdravstvenoj skupštini, 1948. godine, navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ove godine, Svjetski dan zdravlja je fokusiran je rad medicinskih sestara i babica, te podsjećanje svjetskih lidera na kritičnu ulogu koju oni igraju u održavanju svijeta zdravim. Ove godine, kao nikada do sada, ukazuje se i dokazuje važnost ovih zanimanja.

Pojam zdravlja se veže vrlo često samo uz odsustvo bolesti, ali pojam zdravlja je puno više i prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Kako ističu iz INZ, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije. Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta. WHO-SZO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice.

Ove preporuke će biti od ključnog značaja za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva vezanih za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i dostupnost, zdravlje majke i djeteta, zarazne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, spremnost na hitne slučajeve i reagovanje, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane brige orjentisane na čovjeka.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Pet ključnih preporuka WHO-a su ulaganje u obrazovanje  medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestara, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinsih sestara i babica, jačanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Zato je i slogan – poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja 2020. godine “Podržimo sestre i babice” (Support nurses and midwives), poručuju iz INZ Zenica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...