U borbi protiv nesanice – napici za laku noć i dobar san

- Advertisement -

Ako se svake večeri mučite da zaspite ili se tokom noći često budite, napravite jedan od tri nevjerojatna i jednostavna napitka koji će vam pomoći da se lakše opustite, utonete u dubok san i spavate cijelu noć. A ujutru se probudite naspavani i puni energije.

Mlijeko s muškatnim oraščićem

Mlijeko i muškatni oraščić – dobitna su kombinacija protiv nesanice, smatraju stručnjaci. Ovaj recept se od davnina koristio u drevnoj medicini protiv nesanice i za lakši san. I doista je djelotvoran. Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja stimulira mozak na proizvodnju serotonina i melatonina, a oni zauzvrat opuštaju organizam i pogoduju dobrom spavanju. Muškatni oraščić ima slična svojstva, a osim toga bogat je miristinom, organskim spojem koji sprečava oslobađanje enzima koji potiču stres. Priprema napitka je jednostavna: u 200 ml prokuhanog mlijeka dodajte naribani muškatni oraščić ili kašičicu muškatnog oraščića u prahu i promiješajte. U ovaj napitak možete dodati i med, ali nije obavezan – s tim da će on poboljšati okus i još vas bolje pripremiti za dobar san.

Ilustracija – foto: Kien Quan / Red Bull Content Pool

Čaj od kamilice i lavande

Osim što su ukusni i mirisi, biljni čajevi mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju niza bolesti, a jedna od njihovih najznačajnijih prednosti je da poboljšavaju kvalitetu sna i smanjuju razinu stresa.

Čaj od kamilice i lavande kombinira dvije biljke koje su najpoznatije upravo po svojim opuštajućim svojstvima. U 250 ml prokuhane vode dodajte jednu kašičicu sušene kamilice i jednu kašičicu sušene lavande i pustite da stoji 15 minuta. Nakon toga procijedite i dodajte jednu kašičicu meda. Za najbolje rezultate ovaj čaj popijte oko 30 minuta prije spavanja.

Sok od višnje

Sok od višnje može pomoći u povećanju vašeg melatonina, hormona koji je zaslužan za to da se osjećamo pospano. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food, konzumiranje 250 ml soka od višnje ujutro i navečer tokom dvije sedmice smanjuje nesanicu i produžuje san u prosjeku za 84 minuta. Priprema ovog napitka ne može biti jednostavnija: očistite višnje od koštica i stavite u sokovnik. Svježe iscijeđeni sok najbolje je odmah konzumirati, a možete ga zasladiti po želji medom ili stevijom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....