Visok sadržaj soli i trans masti u brzoj hrani u urbanim zonama Sarajeva

- Advertisement -

Brza hrana koja je u ponudi u urbanim zonama Sarajeva ima visok sadržaj soli i trans masti – kazao je danas u Sarajevu šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja i jedan od vodećih svjetskih eksperata za ishranu i njen utjecaj na zdravlje dr. João Breda.

Na prezentaciji rezultata Studije o nutritivnom sastavu hrane na ulicama i brze hrane u Sarajevu koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Farmaceutskim fakultetom i Fakultetom za ishranu i hranu u Portu, održanoj u Gimnaziji Obala, Breda je dodao da se poželjne namirnice poput pripremljenog voća rijetko mogu pronaći u ponudi, dok su zašećerena bezalkoholna pića široko dostupna, čak i više od vode.

Naglasio je da su u izvještaju navedene karakteristike prodajnih mjesta, gotove hrane u ponudi i nutritivni sastav, naročito, trans masne kiseline i sadržaj soli ulične hrane i hrane za ponijeti.

Istakao je da je so u hrani predstavlja veliki problem, da odrasla osoba ne bi smjela konzumirati više od pet grama dnevno te da u mnogim zemljama građani konzumiraju od 12 do 15 grama.

Govoreći o prekomjernom konzumiranju soli, kazao je da prouzrokuje srčane i kardio-vaskularne bolesti te povećala krvni pritisak.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Kao drugi veliki problem naveo je trans masti koje su vrlo loše za zdravlje te kazao da su u nekim zemljama, kao što je Danska, Mađarska i Švicarska, te vrste masti zabranjene ili limitirane.

– Možemo jako dobro kuhati sa manje soli, a da hrana i dalje budu ukusna i kvalitetna. Previše soli je sinonim za loše kuhanje i dobri kuhari nikad ne koriste puno soli – podvukao je Breda.

Naglasio je potrebu za zdravstvenim politikama usmjerenim na bolje informiranje javnosti i unapređenje nutritivnog kvaliteta hrane i pića, uz očuvanje njihove kulturološke uloge i uloge u zajednici, sa ciljem smanjenja nastanka nezaraznih bolesti povezanih sa ishranom.

Federalna koordinarorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH za ishranu Aida Filipović-Hadžiomeragić istakla je da je cilj projekta organiziranje usmjerenih aktivnosti, mjera i intervencija koje će poslužiti za prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti od kojih najviše obolijeva, ali i umire stanovništvo u Federaciji BiH.

Istakla je da je Federalno ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravstvo FBiH usmjerilo napore na prevenciju širenja tih bolesti.

– Ovakva istraživanja služe za pribavljanje dokaza o nutritivnom sadržaju hrane ali i o karakteristikama prehrambenog okruženja – kazala je.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Filipović-Hadžiomeragić je naglasila da je istraživanje provedeno prema standardiziranoj metodologiji te da su obuhvaćene lokacije na kojima se prodaje ulična hrana i hrana za ponijeti na deset frekventnih lokacija u urbanim i prigradskim zonama Sarajeva.

Istakla je da u FBiH samo trećina odrasle populacije svakodnevno konzumira svježe voće, a manje od trećine povrće te da su to vrlo indikativni podaci na kojima se treba raditi.

Govoreći od djeci, kazala je da ih skoro polovina svakodnevno konzumira grickalice i zašećerena bezalkoholna pića, što su poražavajući podaci. Između ostalog, kazala je da samo trećina odraslih ne dosoljava hranu.

Provedbu studije u BiH podržala je i Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC)/Vlada Švicarske kroz zajednički projekat “Smanjenje faktora rizika u Bosni i Hercegovini: izrada i unapređenje modernih i održivih strategija, kapaciteta i usluga u oblasti javnog zdravlja sa ciljem unapređenja zdravlja stanovništva”, koji se realizira u BiH.

Predstavnici Udruženja kuhara BiH su u okviru radionice učenicima Gimnazije “Obala” pripremili zdrave obroke sa smanjenim udjelom soli i trans masti, nakon čega su razgovarali o prednostima zdrave hrane i prehrambenim navikama.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...