Zagreb: Mayi Sar nagrada Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice

- Advertisement -

maya-sar

Bosanskohercegovačkoj kantautorici Mayi Sar jučer je u Zagrebu uručena nagrada za iniciranje regionalnog projekta “Moj je život moja pjesma”, prenosi Anadolu Agency. Nagradu je dodijelila Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice (ECCA), a uručena je u uredu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, pod čijim je pokroviteljstvom projekat realiziran u Hrvatskoj.

“Nagrade su svakako poticaj za dalji rad, ali ono što me čini vrlo ponosnom jeste činjenica da je broj preventivnih pregleda žena u BiH porastao za 10 posto, što je izniman uspjeh i direktan rezultat akcije”, kazala je Maya Sar nakon dodjele nagrade.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Mayina autorska pjesma “Moj je život moja pjesma” koju izvodi sa hrvatskom pjevačicom Ninom Badrić, makedonskom Karolinom Gočevom i srbijanskom pjevačicom Aleksandrom Radović postala je popularna već nakon premijernog emitiranja krajem 2010. godine, a na YouTubeu je zabilježila nekoliko miliona pregleda, saopćeno je iz agencije Gramofon Sarajevo.

Akcija započeta u Bosni i Hercegovini dobila je pažnju u široj regiji, a kulminirala je koncertnim promocijama projekta održanim u Sarajevu i Zagrebu.

Mayi Sar je za ovaj projekat prije nekoliko godina uručena i Nagrada za humanost Internacionalne lige humanista kojom je odato priznanje ovom projektu čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih liječničkih pregleda i pravovremenoj prevenciji HPV virusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Katolici slave veliki blagdan: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu

Međunarodna sedmica borbe protiv raka grlića materice obilježena je od 20. do 26. januara u cijelom svijetu.

Rak grlića materice je drugi po učestalosti kod populacije žena, odmah iza raka dojke i čini 10 posto svih malignih tumora kod žena.  Redovni pregledi i Papanikolau test mogu otkriti prve promjene na grliću materice i ukazati na razvoj karcinoma, poručuju stručnjaci.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...