Liderke u Evropi

- Advertisement -

Žene u devet zemalja Evrope obavljaju funkciju predsjednice ili premijerke države, a i vanjsku politiku Evropske unije (EU) provodi žena.

Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Litvanija, Estonija, Rumunija, Hrvatska, Srbija i Malta su devet zemalja u kojima su žene izabrane za predsjednice ili premijerke, a vanjsku politiku EU provodi visoka predstavnica Federica Mogherini.

– Merkel, nova ”Čelična lady” Evrope –

Fizičarka Angela Merkel (64), oznata i kao nova ”čelična lady” Evrope, od 2005. godine obavlja funkciju njemačke kancelarke i ima značajnu ulogu u kreiranju politike Evropske unije.

Merkel je žena koja je najduže obavljala funkciju premijerke jednoj evropskoj zemlji ostavivši iza sebe Margaret Thatcher koja je od 1979. do 1990. godine bila premijerka Velike Britanije.

Njemačka kancelarka je 12 puta bila Forbesovoj listi najutjecajnijih žena na svijetu.

– May, svojevrsna kandidatkinja za krojenje budućnosti Velike Britanije –

Theresa May je druga premijerka Velike Britanije. Prije nje, tu čast je imala Thatcher. May vodi proces napuštanja Evropske unije (Brexit) kojoj se Velika Britanija pridružila 1973. godine i time na određeni način kroji budućnost zemlje.

Diplomirala je na Univerzitetu Oxford, a 62-godišnja May funkciju britanske premijerke obavlja od 11. jula 2016. godine.

– Mogherini, ”lice” vanjske politike EU –

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini jedna je od najutjecajnijih političarki u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Mogherini, od 2014. godine obavlja funkciju visoke predstavnice, a ranije je bila najmlađa ministrica vanjskih poslova Italije.

Osim toga, kada je riječ o vanjskoj politici, nastoji uspostaviti balans između različitih nacionalnih interesa 28 članica.

– Liderke sjeverne Evrope –

Na čelu Norveške i Estonije, također se nalaze žene.

Erna Solberg (57) je druga premijerka Norveške, koja se na toj funkciji nalazi od 2013. godine, a prošle godine je dobila i drugi mandat. Ranije je obavljala različite funkcije u lokalnoj upravi, a u središtu pažnje javnosti našla se njena migrantska politika.

Solberg je poznata po antimigrantskom stavu, kao i barijeri podignutoj na norveško-ruskoj granici kako bi se spriječio ulazak migranata u zemlju.

Kersti Kaljulaid (49), koja je prva predsjednica Estonije, poznata je po liberalnoj politici.

Kaljulaid, koja dok nije izabrana na poziciju predsjednice nije bila posebno popularna u zemlji, pridaje veliku pažnju komunikaciji i dijalogu sa narodom Estonije.

– Grybauskaite, ”čelična magnolija” Litvanije –

Dalia Grybauskaite, prvi put za predsjednicu Litvanije izabrana je 2009. godine, a reizabrana je 2014. godine.

Ova 62-godišnjakinja radila je i u Evropskoj komisiji, a pažnju je privukla reformama u budžetu Unije.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Grybauskaite, poznata po ulozi u ekonomskom rastu Litvanije, ali i antiruskim stavovima, prozvana je ”čeličnom magnolijom“.

– Coleiro Preca, najmlađa predsjednica Malte –

Marie-Louise Coleiro Preca (60) od 2014. godine je predsjednica Malte. Ujedno je najmlađa osoba koja obnaša funkciju predsjednika te zemlje i druga je žena na toj poziciji.

Pretpostavlja se da će Coleiro Preca, čiji predsjednički mandat ističe 2019. godine, biti kandidatkinja za mjesto predsjednice Evropskog parlamenta.

Još kao 16-godišnjakinja počela se interesirati za politiku.

– Liderke na Balkanu –

Žene su i na čelu balkanskih zemalja ili njihovih vlada Rumunije, Hrvatske i Srbije.

Viorica Dancila je krajem januara postala prva premijerka Rumunije, a ova 55-godišnjakinja ima bliske veze sa Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom.

Prva premijerka Srbije je Ana Brnabić, koja je na tu funkciju došla u julu 2017. godine. Zalaže se za članstvo Srbije u EU.

Kolinda Grabar-Kitarović je 2015. godine izabrana za prvu predsjednicu Hrvatske. Ujedno je i najmlađa osoba koja je izabrana na tu poziciju.

Grabar-Kitarović je ujedno i prva žena u historiji NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...